Etkileyici Bir Porje,
Sualtındaki canlıların yaşam hakkını korumak için harekete geçen insanlar,
2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olacağının biliyor musunuz?
Dünyada plastik kullanımı artıyor. Durum böyle olunca da çevre ve deniz kirliliği günden güne büyüyor. Greenpeace verilerine göre, denizlere her yıl 12 milyon ton plastik atılıyor. Tek kullanımlık plastikler bu sorunun başında geliyor. Uzmanlara göre plastik atıklar bu şekilde artmaya devam ederse 2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olacak.
Dünya genelinde her bir dakikada bir milyon plastik şişenin kullanıldığı, 2021’e kadar bu rakamın yüzde 20 daha artacağı hesap ediliyor. Çevre örgütü Greenpeace, tüketicileri uyarıyor. Plastik şişe ve pipet yerine cam şişeler, kahve için kağıt bardak yerine cam bardak, kolay kullanım nedeniyle tercih edilen plastik çatal bıçak yerine tahta ve metal ürünler kullanılmalı.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), 20. yılını Fairy’nin Türk denizlerinin korunmasına verdiği destek kapsamında “Balıklar Boğulmasın” projesi ile kutladı.

“Deniz benim evim” diyerek cümlelerine başlayan Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, “Deniz ve sualtı sevgisiyle her zaman denizlerimizi korumalıyız” dedi.

Böyle sosyal sorumluluk projelerinde var olmak benim için çok keyifli diyen oyuncu Gonca Vuslateri, “Bizler; insanlar olarak, kendimizden başka canlıları da düşünmeliyiz. Bir balığı anlamaktan, deniz kirliliğini anlamaktan, bizi ne uzak tutabilir? Onların da oksijene ihtiyaç duyduğunu düşünmek ne kadar zor olabilir? Fosfatsız ürünleri kullanarak denizlerdeki oksijenin tükenmesine engel olabilir ve deniz yaşamını destekleyebiliriz” dedi.

Ben bir deniz insanıyım diyen Kıvanç Kasabalı ise “Çok anlamlı bir proje” diyerek şöyle devam etti: “Denizlerle çok iç içeyiz. O yüzden bu projeye her kesimden destek olunması gerekiyor. Gelecek nesillere daha temiz sular bırakmak için hep beraber bu kampanyaya destek vermeliyiz” dedi.
TÜDAV ve Fairy işbirliği ile gerçekleşen “Balıklar Boğulmasın” projesine Gonca Vuslateri, Sedef Avcı, Kıvanç Kasabalı, Şahika Ercümen, gibi ünlü isimler ve deniz tutkunları destek verdi. Ünlüler, fosfat nedeniyle balıklar için gerekli olan deniz suyundaki oksijenin tükenmesine dikkat çekmek amacıyla suyun altında nefessiz kalmaya çalışarak “Balıklar Boğulmasın” dediler.
Hayatımızın pardon dünyamızın en büyük sorunu kirlilik. Bu konuda her bireyin sorumlu olması ve sorumluluğunun bilincinde olarak yaşamını devam etmelidir. Deniz sadece mavi dalgaların güzelliğiyle deniz değildir. Güzelliğiyle, nefesiyle, büyüklüğüyle en önemlisi içindeki canlılarıyla denizdir. Böyle bir projeye gönül veren herkesin ellerinden öpüyorum. “Kirletmeyelim denizdekileri ki dünyamız kirlenmesin” sözü de benim sloganım. Emeğinize sağlık bu güzel paylaşımınız için. Bilgilenmek önemlidir 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Deniz, insanın içindekilerini attığı en güzel limandır. Çoğu zaman derdimizi, hissettiklerimizi denize karşı anlatırız. Öyle ki deniz insanın ruhunu dinleyen en güzel arkadaştır.
Yorumunuz ve bu duyarlığınız için çok teşekkür ederim.
BeğenLiked by 2 people
Çok doğru söylüyorsunuz. Denizin insana insanın da denize kattığı çok şey var. Asıl ben teşekkür ederim. Bu konuda tekrar tekrar bilinçlendiğimiz için.
BeğenLiked by 1 kişi
teşekkürler…
BeğenBeğen