Suudi Arabistan Kraliyet Divanı yayınladığı kararnameyle, bundan sonra kadınların da ehliyet alarak araç sürmesine imkan tanınacağını duyurdu.
Bu geçikmiş karara üzüleyim mi?
Sevineyim mi bilemedim…
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre Kral Selman bin Abdulaziz imzalı kararnameyle “kadınların araç sürmesi önündeki yasal engelin kaldırıldığı” belirtildi.
Kararnamede, kadınların araç kullanmalarının birçok fayda barındıracağı belirtilerek bu konuda yaşanan sorunların giderilmesine karar verildiği ifade edildi.
Manal al-Sharif, 3 hafta “hamam böcekleri ile dolu” bir hücrede “kadın haliyle araba kullanmak” suçlamasıyla hapis yattı.
Üst Düzey Alimler Kurulu üyelerinin çoğunun onayının alındığı ve bu değişiklik yapıldıktan sonra dini konularda herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınacağı kaydedilen kararnamede, İçişleri, Maliye, Çalışma ve Sosyal Kalkınma bakanlıklarından 30 gün içinde çalışmalarını Bakanlar Kurulu’na sunmaları talep edildi.
İlgili bakanlıkların yapacağı çalışmalar ve gerekli yasal değişikliklerin tamamlanmasının ardından 23 Haziran 2018’den itibaren kadınların da ehliyet alarak araç kullanabileceği açıklandı.
Dünyada kadınların araç sürmesinin yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da, Üst Düzey Alimler Kurulu tarafından “Kadınların araç sürmesi haramdır” şeklinde verilen fetvadan dolayı yasal değişiklik yapılamıyordu.
Kurul Başkanı Abdulaziz bin Baz ve diğer bir çok din adamı kadınların araç kullanması için “haram” fetvası verirken, Şeyh Abdulaziz el-Şeyh gibi bazı din adamları ise verilen bu fetvayı eleştiriliyor ve kadınların da araç sürebileceğini ifade ediyor.
Ülkede “kadınların araç sürmesine izin veren yasa çıkarılması” talebiyle ilki 1990’da olmak üzere 2011, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında pek çok kampanya düzenlenmişti.
Ve mücadele eden kadınlardan biri.
Hapis Cezasına Rağmen Araç Kullanma Yasağına Karşı Mücâdelesini Sürdüren Suudi Bir Kadın: Manal al-Sharif
Manal al-Sharif ülkesinde kadınlara yönelik araç kullanma yasağına karşı mücadele eden bir genç kadın. Manal bu süreçte baskılara uğrayıp hapis dahi yatarak ağır bedeller ödedi. Sosyal medya üzerinden başlattığı mücadelesini bugün yurt dışında yazdığı kitapla sürdüren Manal, araba kullanabilmenin ne anlam ifade ettiğini “Araç kullanabilmek, Sudi Arabistan’da özgürlük demek. Erkek vesayeti burada kadınları sınırlamak için kullanılan tüm kötülüklerin kaynağı. Bir gün kadınlar araç kullanmaya başladığında tüm bu kötülük yıkılacak” sözleriyle açıklıyor.
Halen Avustralya’da yaşayan 38 yaşındaki al-Sharif, 6 yıl önceki “isyanını” ve geçen 6 yılda yaşadıklarını İngiliz Times gazetesine anlattı. Her şeyin bir doktor randevusu sonrası eve dönmek için taksi bulamaması ile başladığını söyleyen Manal, bu dönüş yolculuğu sırasında uğradığı tacizleri anlatırken, “Neden böyle aşağılanmak zorunda olayım. Ehliyetim ve arabam olduğu halde neden araç süremiyorum diye düşündüm” dedi.Manal al-Sharif, Arap Baharı’nın henüz yayılmaya başladığı o dönemde, kendisini direksiyon başında görüntülediği bir “protesto videosunu” Yutube”dan paylaştı. Video aynı gün 700 bin kez izlendi ancak yarattığı etki, Manal’ın ve çevresinin hayatını kökünden değiştirdi. Erkek kardeşi maruz kaldıkları tacizler nedeniyle komşu ülke Kuveyt’e taşınmak zorunda kaldı. Babası da camide kızının lanetlendiği bir konuşmayı dinledi. Manal al-Sharif, 3 hafta “hamam böcekleri ile dolu” bir hücrede “kadın haliyle araba kullanmak” suçlamasıyla hapis yattı.
Ve sonunda kadınların bu haklı mücadelesi olumlu sonuçlanıyor.